Image and video hosting by TinyPic

Matea Filipović
Image and video hosting by TinyPic
Ela Slišković Šarić
Image and video hosting by TinyPic
Tea Stipica
Image and video hosting by TinyPic

Da rečemo nešto malo i o nama... imamo 16 godina, idemo u 2 razred Turističko-ugostiteljske škole u Splitu.Volimo se družiti s prijateljima, izlaziti i naravno sve ono što vole mladi...Teica se bavi gimnastikom, a Matea i Ela manekenstvom, to je ono što volimo...a najviše volim izaći skupa u šetnjicu po Splitu - najlipšem gradu na svitu!

Pjevači:

Image and video hosting by TinyPic


U Splitu pohađa glazbenu školu. Najprije uči glasovir, a potom klarinet i gitaru. Prvi susret s glazbom bio mu je u petoj godini kad od oca Marka na poklon dobiva usnu harmoniku kojom je zabavljao djecu iz svoje ulice, te putnike na brodu na čestoj relaciji Split - Vela Luka. Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. g. s popularnom pjesmicom Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom snima tada poznate svjetske hitove za radio postaju Split.


Image and video hosting by TinyPic

Luka Nižetić rodio se u 12. 8. 1983 u Splitu. Drugo je dijete Tamare i Mila, a rastao je u sjeni starije sestre Petre. Kažu da je bio živo dijete koje uvijek činilo show po kući i još od malih nogu se ufuravalo u "film" glazbene zvijezde. Kroz školu školu je prolazio solidno, više je bio okupiran "kako zabaviti razred" nego za nekim isticanjem i savladavanjem školskog gradiva. Zvali su ga "školskom ludom", no profesori su ga unatoč raznim smicalicama podosta simpatizirali. Dobro mu išao hrvatski jezik, volio je biologiju a ni jezici mu nisu bili strani. U školi je stekao puno prijatelja s kojima je i danas vrlo vezan i bez kojih bi, kako i sam istiće, život bio puno siromašnij a to su: Kike, Maja, Čoko, Gale, Borzička i Muljika. Nostalgično je vezan uz splitski kvart Mertojak u kojem je odrastao, a po svemu sudeći Luka i nema namjeru i seliti iz svog grada.


Image and video hosting by TinyPic

Već s 10 godina nastupa u mjuziklu "Frane štrapalo". Upisuje i Srednju glazbenu školu u Splitu, no postaje profesionalna i poznata pjevačica prije no što je uspjela maturirati. Kasnije slijede godine i godine napornog rada i svakodnevnih koncerata te ona polako izrasta u najveću, a po mnogima i jedinu hrvatsku zvijezdu. Objavila je 12 albuma te ostvarila niz glazbenih suradnji s velikim umjetnicima: Arsenom i Matijom Dedić, Gibonnijem, Nikšom Bratošom, Željkom Bebekom i mnogim drugim. Olimp hrvatske glazbene scene osvaja 2002. turnejom "Virujen u te" kojom definitivno potvrđuje status pop-ikone.

Image and video hosting by TinyPic

Biografija
Dino Dvornik je poznati hrvatski pjevač, kršten pod imenom Miljenko Dvornik, sin poznatog hrvatskog glumca Borisa Dvornika.

Glumio je u seriji "Naše malo misto" a nakon toga u jos nekoliko dječjih filmova i serija. Pohađao je muzičku školu od koje je kasnije odustao. Sa 17 godina sa bratom Dejanom osniva band "Kineski zid". Sa tim bandom snima ploču koja je bila prva funky ploča u hrvatskoj diskografiji. 1988. godine Dino je debitirao na Zagreb-festu sa pjesmom "Tebi pripadam" i osvojio nagradu za najboljeg debitanta. 1996. godine osvaja Porina za pjesmu "Afrika. 1997. godine dobiva Porina za album "Enfant terrible". 1998. godine dobiva Porina za album "Vidi ove pisme" kao najbolji kompilacijski album.

Oženio se sa Danijelom Kuljiš s kojom ima kćer Ellu Dvornik. Početkom devedesetih imao je velikih problema sa drogom.

U 45. godini života dana 7. rujna 2008. godine oko podneva je iznenada preminuo u svome stanu u Zagrebu.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sportaši:
Image and video hosting by TinyPic
Blanka Vlašić je najbolja hrvatska skakačica u vis i jedna od najboljih hrvatskih sportašica.

Apsolutno i bez konkurencije drži hrvatski rekord ali je i jedna od najboljih svjetskih skakačica u vis. Na Olimpijskim igrama u Ateni je posrnula radi bolesti. Nepravilan rad žlijezde štitnjače koji se dogodio usred stresnog života i napornih treninga onemogućio joj je da nastupa neko vrijeme.

Nakon sto je operacija uspjesno izvršena Blanka se vratila te postigla najbolje rezultate u karijeri.


Image and video hosting by <font color=#CC33CC>TinyPic

Ivano Balić (Split, 1. travnja 1979.), hrvatski rukometaš, olimpijski pobjednik i svjetski prvak.
Prije rukometa dugo godina trenirao je košarku u tadašnjem klubu Jugoplastika i POP 84, današnjem KK Split, što je očito utjecalo na njegova neobična rješenja i imaginaciju u igri. Rukomet je počeo igrati u RK "Split". Prvak svijeta 2003. godine u Portugalu. Osvajač je zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2004. godine u Ateni. Drugi je sa svjetskog prvenstva u Tunisu 2005. i europskog prvenstva u Norveškoj 2008, te dvostruki četvrti na Europskim prvenstvima. (2004-Slovenija, 2006-Švicarska-). Također smatra se jednim od najboljih igrača svih vremena.
Proglašen je najboljim igračem svijeta 2003. i 2006

Image and video hosting by <font color=#6633FF>TinyPic
Goran Ivanišević (Split, 13. rujna 1971.), hrvatski tenisač, pobjednik Wimbledona 2001. godine i Davis Cupa 2005. s teniskom reprezentacijom. Najviši plasman na ljestvici tenisača u karijeri mu je drugo mjesto, ostvareno 1994. godine.
1992. godine dobitnik je Državne nagrade za šport "Franjo Bučar"

Image and video hosting by <font color=#CC33CC>TinyPic


Sa Hajdukom, Vukas je osvojio titulu prvaka SFRJ tri puta, 1950, 1952 i 1955, a titula 1950 je osvojena bez ijednog poraza.
U sezoni 1954/55 , okitio se titulom najboljeg strelca prvenstva, sa 20 postignutih pogodaka.
Odigrao je 615 mečeva za Hajduk i postigao je 300 golova.Godine 2000 u anketi Večernjeg lista proglašen je najboljim hrvatskim fudbalerom svih vremena.


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic







ZRAČNA LUKA SPLIT
Lokacija
o 6 km udaljena od Trogira
o 18 km udaljena od grada Splita
o 250 km udaljena od zračne luke Dubrovnik
o 380 km udaljena od zračne luke Zagreb (3 sata vožnje autocestom)
o 115 km udaljena od zračne luke Zadar (45 minuta vožnje autocestom)
o 390 km udaljena od zračne luke Pula
Transport
Svakih 20 minuta imate redovnu autobusnu liniju broj 37 koja vozi iz zračne luke u Split i Trogir. Potrebno vam je 30 minuta vožnje do Splita i oko 10 minuta vožnje do Trogira. Cijena za autobus je od 2,00 do 3,00 eura. Autobusno stajalište nalazi se ispred zračne luke. Na suprotnoj strani ceste je stajalište za Split , a na strani ceste bliže zračnoj luci je stajalište za Trogir. Autobus ide svakih 20 minuta.
Zadnje autobusne stanice su Split i Trogir. Na objema autobusnim stanicama (Split i Trogir) je taksi stajalište, pa možete unajmiti taksli da Vas odveze do Vašeg smještaja ili možete ići autobusom za Okrug gornji, Slatine, Arbaniju ili Mastrinku.
Također možete naručiti transfer od zračne luke do Vaseg smještaja.

  prosinac, 2008  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2008 (39)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


~komentari jep/nope

...dizajn: retardihno dizajn©...

Opis bloga

....evo mi cemo vam napisati nesto o nasem najdrazem i najlipsem gradu....ovo je ponuda za mlade i mi cemo vam bas kao takve mlade, ludaste ...najbolje prezentirati nas grad...koji povrh svega obozavamo...jer nima splita do splita...!




srijeda, 17.12.2008.

*...toliko od nas za vas...*...=))

To bi bilo to od nas...nadamo se da smo vam se svidjela naša prezentacija i naše viđenje ovog prekasnog grada....Naravno ako želite osjetit ono što mi osjetimo svaki put kada prošetamo splitskom rivom, kada čujemo šum našeg prekrasnog mora.....jednostavno morate doći sve to vidjeti;jer nijedna slika pa ni najljepša na svijetu ne može ni približno dočarat ovaj fascinantni grad-najlipši grad na svitu____Splite naš volimo te!!!!

I za kraj...

U našem gradu se često održavaju koncerti (ne baš često kao u Zagrebu, ali....), i to najčešće u sportskoj dvorani ˝Gripe˝.Mi kao razred nažalost ne izlazimo baš često skupa, ali nedavno je bio koncert Prljavog Kazališta i mi smo išli zajedno, gotovo svi iz razreda.Bilo nam je tako lijepo i zabavno da samo želimo da se nešto tako ubrzo ponovi...i zato ćemo podijeliti ove slike s vama, kako bi vam dočarali i prenijeli samo dio atmosfere i uzbuđenja kojim je bila obuzeta cijela dvorana....>

Umjetničke slike - Petar Strunje

Nabavile smo vam nekoliko umjetničkih slika Splita pa....UŽIVAJTE!

Božični sajam

Od 01. – 31. prosinca 2008. god. u Splitu će se po prvi puta se oržava Sajam Božićne radosti na splitskoj rivi. Organizator sajma je Turistička zajednica grada Splita, a realizator agencija za tržišno komuniciranje Apostrof komunikacije iz Splita. Sajam će biti otvoren kroz cijeli mjesec prosinac od 10:00 h do 21:00 h.

Sajam adventskih i Božićnih proizvoda, na kojem će izlagati proizvođači Božićnih dekoracija i ukrasa, poklona za žene i muškarce, dječjih igračaka i odjeće, moderne opreme za kuću, nakita te gurmanskih Božićnih zalogaja, Splićanima i ostalim posjetiteljima omogućiti će lakši, brži, i ugodniji Božićni shopping nego ikada do sada.

Nešto novo i drugačije
Sam izgled sajma Božićne radosti je potpuno drugačiji od očekivanog. Umjesto na klasičnim prodajnim štandovima izlagači prodavaju proizvode u replikama dalmatinskih kamenih kućica, dekoriranih Božićnim ukrasima, pa sajam prikazuje Božić u autohtonom kamenom dalmatinskom mjestu.
Uz mirise i okuse Božićnih delicija i zvuke Božićnih pjesama sa sajamskog razglasa, Sajam Božićne radosti je idealno mjesto za susrete s prijateljima i rodbinom i pronalaženje stotine novih ideja za poklone svojim najmilijima, od tradicionalnih do elegantnih poklona koje se teško nalaze u trgovinama po gradu.
Sajam Božićne radosti ponovno će okuplja građane Splita na splitsku rivu, tradicionalno okupljalište i najmilije šetalište Splićana
.

Image and video hosting by TinyPic

Mediteranske igre

Mediteranske igre, sportske igre mediteranskih zemalja i naroda uz more. Bosna i Hercegovina nastavlja bogatu tradiciju jugoslavenskih nastupa, a učestvuje od sredine 1990ih.
Ideja za Igre potiče od Egipćanina Muhammeda Tahera Pashe, tadašnjeg predsjednika Nacionalnog olimpijskog komiteta Egipta, koji je prvi put 1948. na ljetnjoj Olimpijadi predložio održavanje ovih igara.
Prve Mediteranske igre održane su 1951. godine, dok su sljedeće uvijek održavane godinu dana prije ljetnjih olimpijskih igara. 1979. Mediteranske igre održane su u Jugoslaviji, a grad domaćin bio im je Split. Igre je svečano otvorio predsjednik Josip Broz Tito. Od 1991. Mediteranske igre se održavaju u četvorogodišnjem ritmu, i to uvijek nakon ljetnjih Olimpijskih igara.

Image and video hosting by TinyPic

Svjetsko prvenstvo u rukometu - Hrvatska 20009.

Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009. će se održati u Hrvatskoj. Natjecanje će se otvoriti u Splitu, 16. siječnja 2009. u novoj Spaladium Areni. Natjecanje će se održavati najvjerojatnije u 6 gradova:, Split, Osijek, Varaždin, Zadar, Poreč i Zagreb. Finale će se igrati u Zagrebu, u novoj dvorani Arena Zagreb, koja će moći primiti do 15.000 gledatelja.

Image and video hosting by TinyPic

Idemo na bačvice, bačvice, bačvice...

Najpoznatije splitsko kupalište.Nema tko nije čuo za naše baće!To je omiljeno mjesto za mlade pa i starije, često se tamo kupaju starije gospođe koje ne žele smočiti kosu, a djeca im namjerno rade spačke pa ih gađaju pijeskom i polijevaju vodom...sve je to dio čari. Pčaža je uvijek, ali baš uvijek puna ljudi, uvijek je živo i veselo, čak i po noći ima noćnih kupača.

No ono što svi povezujemo s bačama je....
...Picigin. Sport začet u Splitu, i smatra ga se "najsplitskijim" športom. Kultno igralište za picigin jesu Bačvice, splitska pješčana plaža. Odatle se, zacijelo zbog svoje atraktivnosti, proširio po čitavoj hrvatskoj obali te se razvio u specifične lokalne stilove i varijacije.

Entuzijasti u Splitu igraju picigin tokom cijele godine, a u novije vrijeme je na Bačvicama ugrađen reflektor za noćnu igru. Tradicija je igranje novogodišnjeg picigina prvog dana nove godine, a od 2005. se održava i tzv "prvenstvo svita u piciginu". Do 2008., na prvenstvu su ocjenjivani zadani oblici skokova piciginaša, ali od 2008. se ocjenjuje ukupan umjetnički dojam ekipe.
2007. i 2008. godine pobjednik je bila ekipa "Sunčanice".


Porijeklo:
Još 1908. godine, pune tri godine prije nego što će u ove krajeve donijeti nogomet, splitski su studenti iz Praga na kupalište u gradu donijeli neobičnu igru koja se zvala vodeni polo, odnosno na engleskom water–polo. Kad se zna da na Bačvicama nema dovoljno dubokoga mora prilično je zabavno zamišljati kako su izgledale prve vaterpolske utakmice, u moru »od šupka do pupka«. Sasvim je stoga moguće, kako misle neki istraživači, da se picigin razvio iz osebujnoga splitskog vaterpola na suhom. Bilo kako bilo, picigin po pravilima koja su manje–više ostala nepromijenjena do danas na Bačvicama se igra još od Prvog svjetskog rata.

KiNa

U Splitu su sklopu Joker centra Split otvorena Broadway multiplex kina, sa 6 kino dvorana i kapacitetom preko 800 sjedala. To su naravno najbolja kina u Splitu i okolici. Kada čuju da je došao neki novi film svi hrle u Broadway kina kako bi ga pogledali. No u Splitu postoje i neka malo starija kina, naravni ni približno nova, moderna i dobra kao Broadway kina no također jako ugodna i svima nam draga, jer dok nismo dobili novo kino, gdje drugo smo gledali nove filmove, zafrkavali se, pa i gađali kokicama one u prednjim redovima...hehe...nekima su još uvijek i draža od Broadway kina i rađe tamo odlaze pogledati filove u nekoj intimnijoj atmosferi...

*_noćni život_*

...eto došli smo i do toga...to nam je zapravo svima najdraže...svi volimo nakon cijelog tjedna obveza i škole izaći i malo plesati i zaboraviti na neke problemčiće, brige i obveze.U Splitu postoje razni noćni klubovi; negdje izlaze mlađi,i negdje stariji, negdje se pušta narodna muzika, negdje, strana, domaća....što tko voli neka bira!
U Masters klubu svake subote netko gostuje, bili to domaći pjevači ili pjevači narodne glazbe tj. u zadnje vrijeme popularnih cajki.
Osim Mastera možete izaći u novootvoreni fancy klub Hemingway bar Split, koji je malo profinjeniji od ostalih.A postoji još i mnogu klubovi, to su:O´hara, Vanilla, Pupa, Klub Bacvice, Sing-sing, ... i drugi

..Kafići...

Između dugih obilazaka po gradu treba malo sjest i odmoriti noge.Uvijek možete sjest uz more, na rivu, ili samo na klupicu u nekom od splitskih parkića. No svima nam je najdraže sjesti i popit kavicu u nekom kafiću i malo ˝bacit oko˝ na cure i dečke oko nas. Iskomentirat kako se tko odjenuo i slično, to svi mi volimo....pa postoji li bolje mjesto za to od kafića?!Vjerovatno ne postoji.
Kafići u kojima se mladi najviše okupljaju su: F-caffe, Dolce vitta, St-riva, Moscito i još mnogi mnogi drugi; ovisno o tome kakav stil volite i s kakve ljude želite sresti.Jer svatko ima neki svoj stil, a u Splitu postoje kafići baš za sve, kako bi svi bili zadovoljni...!

utorak, 16.12.2008.

Smještaj...

Koliko je Split zapravo prekrasan i zanimljiv, prepun zanimljivih sadržaja za mlade... vjerovatno ste i zaboravili na to da trebate malo i odspavat, makar nekoliko sati.U Splitu se nalaze mnogi hoteli.Ukoliko ne želite izdvojiti veliku svotu novca u hotelima s 4 i 5 zvijezdica kao što su: Le Meridien lav, Atrium, Vestibul, Marmont hotel...u Splitu postoje i mnogi hoteli s 2 i 3 zvijezdice, to su:As, Duje, Peristil, Bellevue i drugi...a najjeftiniji su apartmani i sobe kojih ima i u samom centru grada.Cijene noćenja u istima iznose od 100 do 200 kuna.(cijena ovisi poziciji i o tome da li je u sezoni ili van sezone).

Spiza

A naravno triba se nešto i pojest, e pa u Splitu ni tu nećete ostati kratkih rukava.U Splitu se nalaze brojni restorani, konobe, pizzerie...a naravno i mnogi fast food restorani ako nemate vremena za sjedit, već želite samo nešto na brzinu˝prigrist˝ kako mi Splićani kažemo.Restorani u Splitu su: Duje, Stari Mornar,Noštromo, Lučica; pizzerie: Velo misto, Dalmatino,Bakra ...te fast food restorani:svima najdraži Popaj, zatim Kolibrić,Rizzo, McDonald´s i mnogi drugi.

Moda

Split je poznat kao grad mode, te jako ukusno i dobro odjevenih ljudi - posebice žena.U Splitu i okolici se često održavaju modne revije.Najpoznatija je revija dalmatinskih obrtnika i poduzetnika ˝Montura˝ Neki od poznatijih splitskih modnih dizajnera su:Pink, Neda Makljanić-Kunić, bračni par Galić, Viletina,...

Shopping


Već opće poznata stvar je da su Splićanke jedne od najbolje odjevenih žena,te da se Split može nazvati gradom mode.U Splitu možete naći mnogo poznatih marka od stranih do vrlo poznatih naših izvornih,koji postaju sve vise prodavanije.Dok šećete Marmontovom ulicom,te gradom možete pronaci marke kao sto su: Esprit,Mango,United Colors of Benetton,Zara…
Naravno tu se mogu naći naše marke kao što su: Modna kuca MAK,Ivan Ledenko,Tomislan Jeličić,Ana Kujundzić,Leonrda L.,te mnogi drugi.No,u Splitu ima i veliki shooping centar Joker,koji je postao sve popularniji,zbog svoje raznolike ponude,no ima i drugih pogodnosti kao što su kafići gdje se možete ugodno smjestiti i procakulati sve nanovije novosti…!

Splitski festival

Festival zabavne glazbe Split ili jednostavnije Splitski festival jedan je od najpopularnijih festivala lakih nota kod nas, koji se već 46 godina održava svakog ljeta u Splitu. Splitske Prokurative, na kojima se festival održava od kasnih 1960ih, znaju zablistati početkom srpnja i postati centar glazbenog svijeta zemlje za narednih par festivalskih dana. Prvi Splitski festival održan je 1960. godine, kao glazbeno-modna revija "More-Revija-Split", a od tada je pa do danas na njemu izvedeno preko 800 kompozicija najznačajnijih domaćih autora (Zdenko Runjić, Arsen Dedić, Đelo Jusić, Nikica Kalogjera, Rajko Dujmić, Zrinko Tutić, Đorđe Novković) u interpretaciji najjačih imena domaće zabavne muzike (Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Kemal Monteno, Radojka Šverko, Ibrica Jusić, Miki Jevremović, Meri Cetinić, Tedi Spalato, Zorica Kondža) i najboljih domaćih vokalno-instrumentalnih sastava ("Dubrovački trubaduri", "Pro arte", "Indexi", "Teška industrija", "Novi fosili", "Magazin", "grupa 777").

Muzika...

Split je osim po sportašima poznat i po pjevačima.Mnogi poznati hrvatski pjevači su upravo iz Splita.Svi volimo poslušat koju lipu domaću pismu, bilo to od mlađih ili starijih izvođača-Split ima sve.Od onih malo starijih, ali vječnih pjesama kao što su npr. pjesme Olivera Dragojevića, do onih novijih što nam nude poznata i atraktivna pjevačica Severina te mladi Luka Nižetić.Naravno oni nisu jedini Spliski pjevači, ima ih još...
Neki od njih su: Gibonni, Doris Dragović, Giuliano, Dražen Zečić, Maja Blagdan, Neno Belan, Marjan Ban, Goran Karan, Danijela Matrinović, Jelena Rozga, Petar Grašo,Kemal Monteno,pok. Dino Dvornik...

Hajduk


Hajduk, nogometni klub iz Splita i Hrvatske koji nikada nije napustio prvoligaško društvo niti mijenjao ime, iako je imao burnu prošlost egzistirajući u svojoj dugoj povijesti u četiri države: Austro-Ugarskoj, prvoj pa drugoj Jugoslaviji, te konačno u Hrvatskoj koju je oduvijek želio i koju jedinu priznaje kao svoju. Ona obična priča o Hajduku počinje u veljači 1911. godine kad su četvorica splitskih studenata donijela prvu nogometnu loptu iz Praga u Split, gradu bogate sportske tradicije, Hajduk nedugo zatim izrastao je u veliki nogometni klub i uvijek ostajao na toj razini unatoč tomu što mu je svaki rat prekidao djelatnost. Valjda i zbog toga ovaj klub oduvijek prati slogan njegovih navijača "Hajduk živi vječno".,a cijeli ga njegov život prate izuzetno vjerni navijači i njihov najvatreniji dio "Torcida" ... Ova navijačka grupacija osnovana je 1950. godine, uoči velike utakmice između »Hajduka« i »Crvene zvezde«, koja se u Splitu igrala 29. listopada.Stadion splitskih bili se naziva Poljud ili kako ga cesto nazivaju „POLJUDSKA LJEPOTICA“.

ponedjeljak, 15.12.2008.

nedjelja, 14.12.2008.

*Najsportskiji grad na svitu*

Split se svrstava uz bok europskih gradova sa snažnom sportskom infrastukturom.Split je najsportskoji grad u Hrvatskoj i jedan od najsportskojih gradova na svijetu.Dao je svijetu sporta mnoge velikane i šampione....neki od njih su:Blanka Vlašić, Goran Ivanišević,Mario Ančić, Siniša i Nikša Skelin, Duje Draganja,Ivano Balić, Bernard Vukas, Vladimir Beara, Jurica Jerković, Ivica Šurjak, Rato Tvrdić, Petar Skansi, Toni Kukoč, Dino Rađa......i još mnogi drugi.
Naravno svi znaju za Hajduka, koji je simbol Splita te splitskog sporta...i njegovi uvije vjerni navijači-Torcida!!!
Najvažniji sportski događaji održani u Splitu:
1979. Mediteranske igre
1991. Atletsko prvenstvo Europe
...a 2009. će Split (među ostalim hrvatskim gradovima) biti domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva.Za potrebe prvensta u Lori se gradi multifunkcionalna sportska dvorana. Investicija je procijenjena na 140 milijuna eura.

subota, 13.12.2008.

Povijest najlipšeg grada...

Kako vas puno ne bi zamarali poviješću grada Splita iznijeti ćemo samo najvažnije detalje…
Prvi stanovnik Splita bio je car Dioklecijan koji je baš u toj pitomoj uvali odlučio oko 293. godine izgraditi raskošnu carsku vilu odnosno poznatu Dioklecijanovu palaču. Dioklecijanova palaca najveća je i najbolje sačuvana kasnoantička palača na svijetu.
Grad Split je imao mnogo naziva do svoga sadašnjega,prvi nazivi za njega su bili: Spalatum,Aspalato,Spalato,Splet i mnogi drugi…Nikako ne smijemo zaboraviti na poznatu Katedralu sv.Dujma,te upravo zaštitnik grada Splita je sv.Dujam.

Grad pod Marjanom

˝Niz skaline s Marjana priko rive ću proć...˝pjeva poznati splitski pjevač Goran Karan



Marjan - 178 metara visoko brdo na krajnjem zapadnom dijelu splitskog poluotoka, zaštićena je park šuma koja svojim posjetiteljima nudi razne mogućnosti: od odmora u tišini i hladu guste borove šume do kulturnih, povijesnih, ugostiteljskih i rekreativno-sportskih sadržaja. Za samo desetak minuta šetnje od centra grada možete uživati u prekrasnom vidiku na more, otoke i grad Split sa prve vidilice gdje se ujedno nalazi i cafe Vidilica, te staro židovsko groblje. Na Marjanu se također nalaze splitski zoološki vrt i botanički vrt te mnogi povijesni i kulturni lokaliteti.

Podno Marjana su i plaže i uvale, omiljena kupališta brojnim Splićanima. Rekreacijsko-ugostiteljski centar Bene nalazi se petnaest minuta šetnje od sjevernih marjanskih vrata ili pet minuta vožnje turističkim vlakićem. Do centra se može i automobilom oko južne i zapadne strane Marjana. U sklopu centra postoji parking, tri tenis igrališta, nogometno igralište s umjetnom travnatom podlogom, pripadajuće svlačionice s tuševima. Od sadržaja za djecu tu je poligon sa automobilima na električni pogon, trampolin, dvorci na napuhivanje i drugi sadržaji. Uz samo more nalazi se restoran s baštom u prekrasnom ambijentu i glazbom uživo u ljetnim večerima

A kako doći do Splita...?

Do grada podno Marjana stiže se cestom “Jadranska magistrala” uz more ili prometnicama koje puteve kontinentalne Hrvatske spajaju sa Splitom.. U Split se može i dužo obalnim brodskim linijama iz Rijeke ili Dubrovnika, sa svih otoka, ali i iz susjedne Italije čiji su gradovi odlično povezani brzim i trajektnim brodskim vezama sa Splitom. Zračna luka Split vezuje grad sa Zagrebom nekoliko puta dnevno, ali i sa europskim metropolama. Iz Splita na sjever zemlje i dalje u Europu može se I željeznicom u koju se može ukrcati i automobil.

Kulturna ponuda




Kulturna ponuda grada-spomenika neiscrpna je priča koja vodi od ulica u kojima živi povijest dahom sadašnjosti, preko muzeja, galerija i prostora u kojima se na trenutak možete osjetiti sudionikom tih slavnih stoljeća čijim tragovima hodite.
Muzeji: Arheoloski,pomorski muzej grada splita(Posjeduje zbirke brodske opreme i sredstava, oružja i navigacijske opreme, odlikovanja, modela brodova, uniformi i opreme, umjetnina i dr. uz fond arhivske i bibliotečne građe.)…,etnografski muzej( Vrlo važan dio postava su inscenacije prema stvarnim zadanim parametrima. Tako su izgrađeni ribarski brod, mali mulić, prozori s nekoliko tipova ulaznih vrata, kruna bunara (gustirne), gradska česma na koju su žene dolazile po vodu.)…,muzej arheoloskih spomenika(Jedan je od najstarijih hrvatskih muzeja i jedini je muzej u Hrvatskoj osnovan s jedinstvenom zadaćom da istražuje, sakuplja, predstavlja i proučava ostatke materijalne i duhovne kulture Hrvata iz razdoblja srednjeg vijeka, od VII. do XV. stoljeća, poglavito iz vremena ranosrednjovjekovne hrvatske države od IX. do XII. stoljeća.
• Danas Muzej HAS raspolaže opsežnim fondom starohrvatske arheološke baštine od oko 20 000 predmeta, od čega je u stalnom postavu izloženo tek oko 25% građe.)…,muzej grada splita, PRIRODOSLOVNI MUZEJ I ZOOLOŠKI VRT , GALERIJA IVANA MEŠTROVIĆA…

O Splitu općenito...


Za grad u koji ste stigli njegovi će vam stanovnici s puno ponosa kazati kako je “najljepši na svijetu i okolici” i o tome sa njima nemojte polemizirati, jer tisućljetni Split vedra duha koji ćete otkriti, uvjerit će vas u to! Taj vječno mlad grad sa oko 200 tisuća stanovnika koji mu daju topli mediteranski temperament, živi svojim urbanim ritmom već 1700 godina, sa srcem u Dioklecijanovoj palači i dušom koja vas dočekuje raširenih ruku i srdačno.
Od tada do danas milenijsko trajanje grada pod zaštitom UNESCO-a i upisanog u registar Svjetske kulturne baštine piše povijest i sadašnjost jedinstvene metropole hrvatskog juga